Nieuws

Passend onderwijs Haarlemmermeer
Terugblik: handreiking veiligheid gepresenteerd

Terugblik: handreiking veiligheid gepresenteerd

11-07-2024
Donderdag 20 juni was het zover: de presentatie van de ‘Handreiking basisonderwijs Haarlemmermeer rondom (on)veiligheid in gezinnen’. De handreiking is een gezamenlijk document van alle betrokken kernpartners binnen het ZAT met als doel de samenwerking tussen Veilig Thuis, de scholen en de kernpartners te verstevigen. Voor scholen is dit een leidraad bij vragen rondom de veiligheid van leerlingen.

Uit de hoge opkomst bij de presentatie bleek wel hoe belangrijk we dit onderwerp met z’n allen vinden. Femke van het Nederend van Veilig Thuis Kennemerland trapte af met een korte uitleg over de samenwerking met de scholen en de werkwijze van Veilig Thuis (VT). In haar inleiding schroomde zij niet om meteen de vinger op de zere plek te leggen (‘ze doen niks!’). Dit zorgde voor herkenning bij de aanwezigen en benadrukte meteen het belang van elkaar blijven opzoeken en informeren. 

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 4 procent van de meldingen bij Veilig Thuis van de scholen komt. Naar aanleiding van de bevindingen uit het onderzoek heeft VT een aantal aanpassingen gedaan om de samenwerking met de scholen te verbeteren. Eén daarvan is de routekaart/handreiking. Met de handreiking doen we niks nieuws, maar bundelen de partners binnen het ZAT hun krachten rondom de (on)veiligheid van leerlingen. Daarnaast organiseren we intervisiebijeenkomsten voor de aandachtsfunctionarissen en kan Femke op uitnodiging aansluiten in bijvoorbeeld het IB-netwerk. 

Na Femke was het de beurt aan Sophia Boef van de gemeente Haarlemmermeer, die sprak namens de wethouder Zorg en Welzijn Charlotte van der Meij. De wethouder draagt het werk dat wij doen een warm hart toe. De gemeente ondersteunt de handreiking volledig en onderstreept het belang van een goede samenwerking tussen de kernpartners binnen de gemeente rondom onze jongste inwoners. 

Tenslotte werd het eerste exemplaar van de handreiking  overhandigd aan Wendela Peppelman, intern begeleider van basisschool De Klimop. Tijdens de afsluitende meet & greet was er tijd voor een hapje en een drankje. 

Bekijk de handleiding