Nieuws


Terugblik op een inspirerende week in het teken van samenwerken
Netwerkbijeenkomst ‘De kracht van interprofessioneel samenwerken in onderwijs & jeugdhulp’
We kijken terug op een geslaagde netwerkbijeenkomst. Gastspreker Anja Verwoerdt, expert op het gebied van interprofessioneel samenwerken (IPSW) en verbonden aan de expertgroep Met andere Ogen, gaf een inspirerende lezing over de succesfactoren van een sterke samenwerking. Wat is nodig om de samenwerking naar een hoger plan te tillen? Welke randvoorwaarden zijn cruciaal? Ze koppelde wetenschappelijke inzichten aan de dagelijkse praktijk en gaf concrete handvatten.
De echte kracht van samenwerken werd duidelijk in de verhalen van de drie pilotscholen: Klippeholm, Caleidoscoop en de Klimop. De kwaliteitscoördinatoren deelden de ervaringen over de positieve effecten van IPSW binnen hun zorgadviesteam (ZAT). Hun boodschap was helder: IPSW maakt het verschil. Niet alleen voor de leerlingen en ouders, ook voor de professionals zelf.
Een interactieve werksessie, begeleid door de projectgroepleden, gaf deelnemers de kans om te reflecteren op de samenwerking. Aan de hand van een casus en de tijdlijn-tool werd inzichtelijk hoe samenwerking zich ontwikkelt en waar verbeterkansen liggen. Deze methodiek werd als zeer waardevol en direct toepasbaar ervaren.
De opbrengst? Maar liefst 11 scholen hebben zich direct na de bijeenkomst als pilotschool aangemeld om IPSW verder uit te rollen in het schooljaar 2025-2026. Een mooie stap in het versterken van de samenwerking tussen onderwijs & jeugdhulp.
De Krachtdag 2025
Op de Krachtdag 2025, kwamen hulpverleners, verwijzers, onderwijsspecialisten en andere betrokken professionals samen onder het thema: ‘Bouwen aan een netwerk van verantwoordelijkheid.’
Het SVW PO Haarlemmermeer verzorgde een interactieve workshop over de kracht van interprofessioneel samenwerken. De deelnemers waren professionals uit diverse domeinen. Zij kregen inzicht in de ondersteuningsstructuur binnen het onderwijs en de positie van scholen in de hulpverleningsketen. Daarnaast maakten zij kennis met het project ‘Interprofessioneel samenwerken in de Haarlemmermeer’, waarin onderwijs en jeugdhulp de krachten bundelen en de samenwerking versterken rondom leerlingen en gezinnen. Op dezelfde manier als tijdens de netwerkbijeenkomst IPSW gingen de deelnemers actief aan de slag. Aan de hand van een casus en het gebruik van de tijdlijn-tool reflecteerden zij op interprofessionele wijze op de samenwerking.
Conclusie: beide bijeenkomsten waren een mooie kans om gezamenlijk te leren, te verbinden en te bouwen aan krachtige samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp.