Nieuws

Passend onderwijs Haarlemmermeer
Over maatwerk en vroegtijdig herkennen: terugblik themabijeenkomst hoogbegaafdheid

Over maatwerk en vroegtijdig herkennen: terugblik themabijeenkomst hoogbegaafdheid

12-02-2024
Donderdag 7 december was het dan zover: in de kleine theaterzaal van het Cpunt (voorheen de Meerse) kwamen intern begeleiders, HB-specialisten en directeuren bijeen om inspiratie op te halen en met elkaar in gesprek te gaan rondom het thema hoogbegaafdheid. Het programma was vol en veelzijdig.

Annette Giling, directeur-bestuurder van het SWV, trapte af met nieuws over de inmiddels toegekende HB-subsidie vanuit het Rijk. Hiermee kunnen we op de scholen de kennis rondom hoogbegaafdheidsonderwijs verder ontwikkelen en (nog belangrijker) gezamenlijk borgen. Het stimuleringsbudget kan inmiddels worden aangevraagd bij het samenwerkingsverband.

Vervolgens nam Constance Vink, directeur obs Twickel, ons mee in de opzet van de maatwerkgroep ‘De Tandem’. Een groep voor HB-leerlingen met een complexe ondersteuningsvraag vanuit onderwijs en/of zorg. Deze leerling zit thuis of dreigt thuis te zitten. Op De Tandem kan de leerling tot rust komen en wordt er toegewerkt naar een kansrijk onderwijsperspectief. De groep is een samenwerking tussen de gemeente en de besturen van het samenwerkingsverband. De Tandem gaat na de voorjaarsvakantie starten op basisschool Twickel. De toeleiding en aanmeldprocedure staan op onze site. Tenslotte deelde Constance inzichten en laatste ontwikkelingen in het fulltime HB-onderwijs.

Na de pauze werden we ondergedompeld in de wereld van de HB-leerling en het belang van het vroegtijdig herkennen en inspelen op HB. Fanny Cattenstart, coach en HB-expert namens de landelijke expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong en HB, wist de zaal te raken met haar enthousiasme en expertise. De noodzaak van het vroeg signaleren van HB werd ons goed duidelijk aan de hand van de ‘zijnsluiken’ (karaktereigenschappen van HB) en casuïstiek.

Tenslotte heeft Floor de Jonge, onderwijsadviseur vanuit Cedin, ons een overzicht meegegeven over hoe we het HB-aanbod zorgvuldig kunnen implementeren en doorontwikkelen binnen de school. Het belang van het dynamische proces van veranderingen binnen een schoolteam ten aanzien van nieuw beleid en het borgen daarvan, werd meer dan eens duidelijk.

We sloten af met een heerlijke netwerklunch, waarbij we nieuwe inzichten bespraken met collega’s en ervaringen uitwisselden. Het was een geslaagde ochtend. Op naar de volgende netwerkbijeenkomst!

 

Bekijk de presentaties:

•    Programma themadag en informatie subsidie (PowerPoint)
•    Aan de slag met beleid (PowerPoint)
•    Aanbod en ontwikkeling in de Haarlemmermeer (PowerPoint)
•    Signalering en begeleiding (pdf)